Gert van de Bor heeft samen met zijn vrouw Miranda een gemengd bedrijf. Ze hebben melkkoeien en een kudde schapen. Deze schapen worden ingezet om natuur te onderhouden.

Wie wel eens over de dijken fietst, heeft ons vast gezien. Een herder die samen met zijn schapenhonden een grote kudde samendrijft. We lopen langs rivier de Eem in Utrecht, maar ook in Amersfoort. Daar onderhouden wij parken, geluidswallen en groenstroken op industrieterreinen. De herder en zijn honden sturen de kudde zo dat ze nauwkeurig alleen het gebied begrazen waar het nodig is. De schapen hebben ongeveer acht uur per dag de tijd om zich vol te eten. Daarna zetten we ze in de nachtweides om ze te laten rusten en herkauwen. De herder kan dan naar huis om de volgende dag weer fris te starten.

De schapen zorgen voor een gevarieerd beeld in het gebied. Ze verspreiden zaden en sporen en zorgen daarmee voor een rijkdom aan kruiden en kleuren. Geen ronkende grasmaaiers, maar een rustig grazende kudde in het park. Het is prachtig werk, de hele dag bezig met en in de natuur. De reacties die we krijgen zijn meestal positief en dat geeft ons veel voldoening.