Gert van Lagen is zeugenhouder in Kootwijkerbroek. Samen met 2 ooms runt hij onder andere het zeugenbedrijf met 400 zeugen en zo?n 1600 biggen.

?Elke week worden er bij ons 250 tot 300 biggetjes geboren, lieve, kleine, roze biggetjes, die met hun grappige neusjes de wereld gaan verkennen. Maar voor dat ze op verkenningstocht uitgaan, zorgen ze eerst dat ze hun buikjes lekker dik hebben gedronken! Zie je het al voor je? Al die kleine biggetjes die naast elkaar liggen te drinken bij mama? Een prachtig gezicht! Elke week is het weer kraamfeest!?

?Wat worden de biggen al groot! Hoe oud zullen ze nu zijn?? Ja, de biggen groeien hard! Als ze ongeveer 4 weken oud zijn, wegen ze al 8 kilo. Dan is het tijd dat ze zonder de moederzeug verder gaan. De moederzeug gaat dan opnieuw een mooie ?zwangerschap? tegemoet van ongeveer 3 maanden, 3 weken en 3 dagen! ?Dat is nog eens makkelijk om te onthouden!? De biggen ongeveer 10 tot 11 weken oud zijn, mogen ze met de vrachtwagen mee naar een nieuwe omgeving. Ze komen hier met 25 kilo aan en groeien verder tot een volwassen vleesvarken. Wanneer ze ongeveer 115 kilo wegen, zijn ze zover om geslacht te worden.

?Wat een prachtig beroep is het toch!? En dat is helemaal waar! Natuurlijk moeten wij hiermee onze boterham verdienen, we hebben ze tenslotte ook niet voor de hobby. ?En zullen de varkens het slechter hebben als wij daar onze boterham mee moeten verdienen?? Natuurlijk niet! De biggen en de varkens zijn altijd verzekerd van een heerlijke temperatuur en kunnen eten zoveel ze willen! Wat wil je nog meer?