Netty Lijbers heeft een boerderij in het Gelderse Kootwijkerbroek. Op deze boerderij verzorgt ze dagelijks 500 kalveren.

Op de dag dat de kalveren aankomen, kan ik niet wachten aan het werk te gaan. Ik zorg ervoor dat de stal schoon is, dat het koel is in de zomer en behaaglijk warm in de winter. Ik zet water met wat zouten en suikers erin klaar, zodat de dieren kunnen aansterken na een vermoeiende reis. De meesten vallen daarna lekker in slaap.

Vanaf het moment dat de kalveren er zijn, voel ik me verantwoordelijk. Ik vind het heerlijk om te zien als ze voor het eerst iets eten. Dan weet ik dat ze gezond zijn. Ik voel me direct verbonden met hun welzijn. Buiten werken vind ik het fijnst, het liefst ook met dieren. Ik word gelukkig als ieder dier op mijn boerderij goed in zijn vel zit.

Om de ventilatie in onze stal perfect te regelen, houden we steevast het weerbericht in de gaten. Ook heb ik laatst wat speelgoed opgehangen om te zien of ze daar leuk op reageren. Als de tijd in de babyboxen na een aantal weken voorbij is, is het tijd voor de kalfjes om in groepsverband verder te leven. De grote jongens bij de groten, het kleine grut bij de kleintjes. Na 27 weken nadert dan toch echt het afscheid. Dat hoort er ook bij.

Kijk ook op het filmpje van kalverhouder Van Beek