Steef Vels is melkveehouder in het Veluwse Voorthuizen.

Familie Vels heeft 60 melkkoeien op het melkveebedrijf. Steef kiest voor een biologisch bedrijf vanwege de uitdaging het anders te doen. De boerderij bestaat uit 30 hectare land, een woonhuis en stallen. Steef is in 1989 begonnen met het bedrijf. Sindsdien heeft de tijd niet stilgestaan. De stal is nu bijvoorbeeld al veel diervriendelijker. De boer zelf heeft nu meer arbeidsgemak. Sinds 2008 maakt Steef gebruik van een melkrobot. Deze machine geeft de koeien meer vrijheid tijdens het melken en zorgt ervoor dat de boer minder zwaar werk hoeft te verrichten.

Steef: 'Vroeger werden de koeien twee keer per dag gemolken. Dit betekende dat het hele dagritme hier vanaf hing. Wij melken de koeien op een biologische manier, daarom gaan de koeien in de lente naar buiten. Dat levert mooie plaatjes op.'

Als boer ben je afhankelijk van de seizoenen. In de winter vinden er veel onderhoudswerkzaamheden aan de machines plaats. In de zomer verzamelen we voedsel voor het vee, dat wordt weer gebruikt in de winter. Ondanks de dagelijkse routine is geen dag hetzelfde, en dat maakt ons werk zo leuk! Het mooiste moment van de dag? Dat is volledig afhankelijk van het seizoen, het weer en de dag.