Jan Overeem is varkenshouder in Nijkerk. Hij heeft 750 zeugen op zijn boerderij. De 2500 biggen groeien ook op dit bedrijf op.

'Iedere zeug die in de kraamstal staat, brengt tussen de twaalf en zestien biggen ter wereld. Zie je het al voor je? Van die lieve, guitige biggetjes van 1500 gram die lekker melk drinken bij de moederzeug. Wat zijn ze dan tevreden!'

We kunnen de biggen bijna zien groeien, zo hard gaat het. Als ze vier weken oud zijn moeten ze zonder moeder verder. Moederzeug gaat dan opnieuw een 'zwangerschap' tegemoet, die overigens 115 dagen duurt. De biggen, die dan acht kilo wegen, eten voerkorreltjes en kunnen zichzelf redden. Als ze dan zeven weken later 25 kg wegen, gaan ze naar een nieuwe omgeving om verder te groeien tot volwassen vleesvarken. Na zestien weken wegen ze zelfs 115 kg! Op dat moment zijn ze zover om geslacht te worden.

Voor ons is het een schitterende passie om varkenshouder te mogen zijn. Natuurlijk hebben we onze dieren niet voor de hobby, we moeten onze centjes ermee verdienen. Je hebt soms mensen die de dieren zielig vinden, maar wij weten beter. De varkens hebben het in onze stallen opperbest. Zo zijn zij altijd verzekerd van een lekkere staltemperatuur en voldoende eten. Wat wil je nog meer?